Het oudste damesschoenenmerk in Europa

Geschiedenis schoenenmerk

Ik ben altijd geïnteresseerd in de geschiedenis achter het merk. Natuurlijk zijn er vele kledinglijnen en schoenenlijnen die pas recentelijk begonnen zijn. Elk jaar zijn er nieuwe getalenteerde en gemotiveerde jonge designers die zich omhoog vechten naar de top van de modewereld. Maar dat is niet waar ik het in dit artikel over wil hebben. In dit artikel wil ik Peter Kaiser bespreken. Een van de oudste schoenenmerken in Europa die nog steeds jaarlijks aan de top van de industrie weet te blijven.

Peter Kaiser was een Duitse ondernemer die in 1838 een schoenenfabriek in Duitsland opzette. Het duurde slechts vijf jaar voordat het bedrijf schoenen begon te exporteren naar andere Europese landen en de Verenigde Staten. Dit was indrukwekkend aangezien er in de twintigste eeuw weinig schoenen fabrikanten waren die konden concurreren met de Italiaanse merken. Het is bijzonder dat deze schoenenfabrikant zo oud is. Louis Vuitton begon bijvoorbeeld pas later. Dit modehuis was opgericht in 1854 in Parijs. Louis Vuitton is wereldberoemd geworden door de bijzondere en specifieke print die terug te vinden is op de tassen die er ontworpen worden.

Andere grote merken

Het ding met modemerken is dat mode heel snel verandert. Trends veranderen elk jaar en elk seizoen. Daarom is het ontzettend indrukwekkend als een modehuis meer dan een eeuw relevant kan blijven. Veel designers die tegenwoordig exploderen verdwijnen na een paar jaar vaak weer. Het is ook een teken van de tijd met een steeds snellere wereld en social media. Alles is nu en hip en dan weer oud en cliché. De oudste modehuizen die nog altijd mee kunnen met de tijd zijn niet alleen briljante designers maar ze weten ook hoe ze op de geschiedenis moeten leunen. Een andere grote ontwerper is Yves Saint Laurent. Deze Franse man trad al op 17-jarige leeftijd in dienst van het modehuis van Christian Dior. Vier jaar later op 21-jarige leeftijd toen Dior overleed, kreeg Yves Saint Laurent de leiding. Toen Christian Dior overleed had het modehuis het zwaar en het was Laurent die het modehuis weer op de been bracht.

De reden dat Yves Saint Laurent zijn eigen modehuis begon was omdat hij werd opgeroepen om in het Franse leger te dienen. Dit zorgde voor een zenuwinzinking waardoor hij werd ontslagen bij Dior. Dit was voor hem de reden om zijn eigen modehuis te beginnen. Dit groeide uit tot een imperium welke hij in het begin van de jaren 90 verkocht.