Het beste speelgoed voor de mentale ontwikkeling van je kind

Een slimmer kind?

We willen natuurlijk allemaal het beste voor ons kind als hij of zij opgroeit. We hopen dat ze gezond en gelukkig worden, een goede opleiding kunnen halen en een goede baan krijgen. Daarom zijn veel ouders al heel vroeg op zoek naar manieren om hun kind zo slim en gezond mogelijk te kunnen laten opgroeien. Alhoewel intelligentie natuurlijk deels een genetische factor is, zijn er wel redelijk stappen die ouders kunnen ondernemen om hun kinderen beter te laten ontwikkelen. In dit artikel bespreek ik een aantal methoden om je kind zijn of haar cognitieve ontwikkeling te optimaliseren.

Een van de beste manieren om te leren is door te spelen. Dit geldt grappig genoeg ook voor volwassenen maar helaas vergeten we dat vaak. Voor kinderen is het desondanks een absolute waarheid. Daarom is het belangrijk dat kinderen regelmatig met speelgoed spelen dat hun hersenen aan het werk zet. Een voorbeeld is blokken speelgoed of ander houten bouwspeelgoed waarmee kinderen hun puzzelend vermogen en hand-oog coördinatie kunnen verbeteren. Daarnaast is het ook ontzettend belangrijk om aan je kinderen voor te lezen.

Voorlezen

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen aan je kinderen. Het is heeft bij baby’s al het voordeel dat ze op deze manier sneller de taal gaan begrijpen en zullen leren spreken. Bij peuters en kinderen helpt voorlezen met het stimuleren van hun voorstellingsvermogen. Daarom is het aan te raden om zelfs nadat je kind zelf leert lezen nog altijd te blijven voorlezen.

Spelend leren

Voor de kleinste baby’s zijn er ook een aantal interessante manieren waarop je de cognitieve ontwikkeling kunt stimuleren. Dingen zo simpel als het maken van oogcontact of het uitsteken van je tong kan al helpen. Het is namelijk zo dat je kind al snel begint met het herkennen van gezichten dus zorg ervoor dat als de baby zijn ogen open heeft je direct oogcontact met hem maakt. Het uitsteken van je tong kan helpen omdat baby’s gezichtsbewegingen imiteren. Het is een vorm van probleem oplossen als je baby uitvogelt hoe hij zijn tong kan uitsteken.

Je kunt ook al vroeg met je kind naar de bibliotheek gaan. Er zijn daar natuurlijk rijen en rijen kinderboeken waaruit je kunt voorlezen. Daarnaast zijn er poppenshows. Het kan ook nog een ander voordeel hebben. Namelijk dat als je baby al vroeg geïntroduceerd wordt met de bibliotheek als een leuke, veilige plek. Dan zal zelfs als kind en tiener je zoon of dochter het een fijne plek vinden. Ideaal dus als je hoopt dat je kind zijn of haar studie serieus neemt.